Regelmatig hardlopen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit het onderzoek van de Radboud Universiteit. De onderzoeker vergeleek bijna 200 proefpersonen verdeeld over 2 groepen.

Regelmatig hardlopen werkt goed tegen werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit het onderzoek van de Radboud Universiteit. De onderzoeker vergeleek bijna 200 proefpersonen verdeeld over 2 groepen. De ene groep ging 6 weken 3x per week 1 uur rustig hardlopen. De andere groep begon na 6 weken met hardlopen. Daarnaast keek ze naar de relatie tussen lichaamsbeweging en burn-out in een langetermijnstudie onder ruim 2.000 werknemers.

Ze ontdekte dat werkenden én studenten die 3x per week een hardloopsessie deden na 6 weken minder moe waren. Ook sliepen ze beter, maakten ze minder fouten en hadden ze minder moeite om inspannende taken dan de stilzitters. De hardlopers voelden zich na afloop van de 6 weken hardlopen beter in staat om hun werk te doen dan de controlegroep. Deze gunstige effecten hielden tot 12 weken aan.

De hardlooptherapie werkte alleen voor werknemers die de hele ‘kuur’ afmaakten. In een andere studie vond De Vries dat deelnemers met meer werkgerelateerde vermoeidheidsklachten minder bewogen. Tegelijkertijd vond ze dat mensen die meer lichaamsbeweging kregen juist minder werkgerelateerde vermoeidheidsklachten ervoeren. Hoewel het dus belangrijk is om regelmatig te bewegen bij vermoeidheid, zorgt dezelfde vermoeidheid ervoor dat het lastig is om dit te doen. Ook wijst dit resultaat op een vicieuze cirkel waarin vermoeidheid zorgt voor minder lichaamsbeweging en deze verminderde lichaamsbeweging weer tot meer vermoeidheid leidt en omgekeerd…

Volgens de promovenda is hardlopen dus een goedkoop en toegankelijk medicijn zonder negatieve bijwerkingen. Toch waarschuwt ze om niet te hard van stapel te lopen: “Bouw het actiever worden langzaam op, zodat vermoeidheid niet toeneemt. Begin met bewegen op een lage intensiteit waarbij de ademhaling en de hartslag versnelt en praten nog mogelijk is. Zorg ook voor een dag rust tussen de hardloopsessies”. (Bron: www.gezondheidsnet.nl)