Handtherapie

Handtherapie en de handtherapeut

Handtherapie wordt beschouwd als een specialisme binnen de fysiotherapie en ergotherapie. Handtherapie richt zich op mensen met bewegingsproblemen van de hand, pols en elleboog. Deze problemen kunnen zich voordoen als gevolg van een letsel, operatie, overbelasting of aangeboren afwijking. Binnen handtherapie wordt er gebruik gemaakt van verschillende vormen van therapie. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van specifieke oefeningen om de beweeglijkheid of kracht te verbeteren, de pijn te verminderen en de uitvoering van bepaalde handelingen te verbeteren. Daarnaast wordt er vaak gericht bewegingsadvies gegeven en kan de handtherapeut besluiten om een spalk aan te meten om de belasting te verminderen of een bepaalde beweging te stimuleren. Ook kan de handtherapeut ondersteunen in het maken van bepaalde bewegingen om zo de beweeglijkheid te verbeteren.

Handtherapie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut of ergotherapeut. Een handtherapeut heeft zich na de basisopleiding fysiotherapie of ergotherapie, door middel van specifieke cursussen of opleiding geschoold tot handtherapeut. De handtherapeut beschikt daarmee over specifieke kennis omtrent de anatomie van de hand (spieren, botten, banden, zenuwen), letsels en aandoeningen van de hand en de meest effectieve behandel opties die er voorhanden zijn. De handtherapeut is een professional die altijd in samenspraak met de patiënt bepaalt welke behandel optie(s) het meest geschikt zijn bij een bepaald probleem. Een handtherapeut werkt altijd doelmatig, systematisch en bewust samen met de patiënt om diegene zo goed mogelijk te helpen. Als een handtherapeut CHT-NL gecertificeerd is, heeft de handtherapeut bewezen over gespecialiseerde kennis en kunde te beschikken en daarmee het certificaat CHT-NL behaald.

Lennart de Munnik.

Ik ben in 2009 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de bachelor opleiding tot fysiotherapeut aan de Hogeschool Rotterdam. Sindsdien ben ik werkzaam geweest in een eerstelijns praktijk voor fysiotherapie in Krimpen aan den IJssel. In 2012 is, als gevolg van een letsel aan mijn hand, mijn interesse voor handtherapie ontstaan. Ik werd mij bewust van de impact op het dagelijks leven wanneer iemand een letsel aan de hand oploopt. In dat jaar heb ik mij dan ook gespecialiseerd op het vlak van handtherapie middels de ‘Algemeen Opleiding tot Handtherapeut’. De jaren er op heb ik veel ervaring op mogen doen met hand patiënten die verwezen werden door de specialist of huisarts, of die op eigen initiatief contact zochten. Na enkele jaren gewerkt te hebben met onder andere hand patiënten ben ik in 2014 gestart aan de internationale Master of Science opleiding voor Handtherapie in Derby (GB). In 2018 heb ik de MSc in Hand Therapy behaald aan de universiteit van Derby (GB). Naast mijn werk als hand-fysiotherapeut ben ik ook reeds 10 jaar werkzaam als docent aan de Bachelor opleiding tot fysiotherapeut aan de Hogeschool Rotterdam. In 2019 heb ik mijn certificaat (CHT-NL) als gecertificeerd handtherapeut behaald. De laatste jaren heb ik zowel binnen de setting van een fysiotherapie praktijk als de ziekenhuis setting mogen werken met hand patiënten en mogen samenwerken met medisch specialisten en huisartsen. Het helpen van mensen met bewegingsproblemen, middels fysiotherapie of hand-fysiotherapie zie ik als zeer waardevol. Gezien de impact die hand problemen hebben op het dagelijks functioneren van mensen, in bijvoorbeeld de thuis situatie of werk situatie, ben ik blij een bijdrage te mogen leveren aan het proces van herstel of verbetering bij deze patiënten.